Brandcentrales

De brandcentrale is een actieve brandbeveiligingsmaatregel met een dynamische functie dewelke in werking treedt nadat er brand is ontstaan. De brandcentrale geeft direct melding en desbetreffende alarm nadat er ofwel handmatig een drukknop is ingedrukt of dat één van de rookmelders iets abnormaals heeft waargenomen. Men kan ook ervoor zorgen dat er een alarmcentrale/meldkamer op de hoogte gebracht die eventueel de brandweer kan oproepen.

Er bestaan 2 types brandcentrales namelijk de conventionele brandcentrale of adresseerbare / analoge brandcentrale.

De conventionele brandcentrale wordt meestal geplaatst in appartementsgebouwen en kleinere ondernemingen. Men maakt hier afhankelijk van de keuze van de centrale een aantal lussen van bekabeling doorheen het pand. Op elke lus kan men verschillende rookmelders of drukknopen aan koppelen. Zodra er brand uitbreekt kan men zien op welke lus er brand is gedetecteerd. In het kort weet u dus niet de exacte plaats van de brand maar de algemene zone waar de brand zich kan bevinden. Deze optie is doorgaans de goedkopere optie.

De adresseerbare / analoge brandcentrale heeft meer opties en worden vooral gebruikt in grote gebouwen omwille de complexiteit van het gebouw. Elke melder of beter gezegd zelfs elk component krijgt een uniek nummer dewelke men hierna moet inprogrammeren. Zodoende weet u in geval van brand / storing exact in welke melder / drukknop er ingedrukt is geweest. Complexe sturingen of koppelingen met andere systemen (lift, roltrappen, HVAC, branddeuren, RWA, enz.) kunnen op maat geprogrammeerd worden.  Zodoende kan men nog sneller en adequater reageren dan als met een conventionele centrale.

Medo Brandbeveiliging gebruikt cookies om uw surfervaring makkelijker te maken. Door verder gebruik te maken van deze website ga je hiermee akkoord. Lees hier meer.